Tas ir pierādīts: pastāv saikne starp apģērbu un cilvēka uzvedību

Zinātnieki saka, ka viena un tā pati persona var uzvesties pilnīgi atšķirīgi atkarībā no tā, ko viņš valkā.

“Kad mēs valkājam biznesa uzvalku, mēs ne tikai atstājam noteiktu iespaidu uz citiem, mēs atstājam iespaidu arī uz sevi,” saka pētījuma autore. “Biznesa uzvalkā ģērbies cilvēks sāk pārņemt īpašības, kas ir saistītas ar lietišķo apģērbu.”

Lai izpētītu apģērba ietekmi uz cilvēku, pētnieki veica eksperimentu, kurā brīvprātīgajiem tika lūgts valkāt baltu mēteli. Tajā pašā laikā daži eksperimenta dalībnieki domāja, ka viņi ir ģērbušies medicīnas halātā, bet citi domāja, ka halāts pieder māksliniekam.

Tie brīvprātīgie, kuriem tika teikts, ka viņi valkā medicīnas halātu, izrādīja maksimālu uzmanību. Ādams Galins to skaidro ar to, ka ārstam jābūt uzmanīgam.

Savukārt tie eksperimenta dalībnieki, kuriem tika paziņots, ka halāts pieder māksliniecei, nebija tik vērīgi, taču izrādīja savu radošumu.

Pētījuma autors stāsta, ka veikt eksperimentu viņu pamudinājusi slavenā multfilma “Simpsoni”. Simpsonu epizodē ir aina, kurā pelēkās skolas formās tērptu skolēnu grupa ir ļoti klusa. Taču pēc lietusgāzes, kas padarīja skolēnu drēbes daudzkrāsainas, bērni sāk uzvesties pavisam citādi.

Lasi vēl: Kā noņemt smakas no plastmasas traukiem: padomi trauku glābšanai un tīrīšanai

“Es domāju par to, kā apģērbam, ko mēs valkājam, ir milzīga ietekme uz mūsu uzvedību,” saka Galins. “Melna T-krekla valkāšana var padarīt jūs agresīvāku, bet medmāsas halāta valkāšana var padarīt jūs līdzjūtīgāku.”

Saistībā ar iegūtajiem datiem Ādams Galins stingri iesaka rūpīgi padomāt, pirms valkāt šo vai citu apģērbu. Padomā par to, kādas īpašības tev šodien varētu noderēt un tikai pēc tam izvēlies, ko valkāsi šodien.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment